6944523998 Αυγούστου Θεολογίτη 1 - Θάσος gmanitsass@gmail.com
hero image
 
 
Μανίτσας Γιώργος
Υπηρεσίες Λογοθεραπείας Για Διαταραχές Επικοινωνίας, Λόγου, Ομιλίας & Άρθρωσης Σε Παιδιά Και Ενήλικες
 

 
 
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΛΟΓΟΥ - ΦΩΝΗΣ - ΟΜΙΛΙΑΣ
 
 
 
 
 
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 

Η διαδικασία της επικοινωνίας σκέψεων, ιδεών, συναισθημάτων και επιθυμιών αναφέρεται ως επικοινωνία. Η ομιλία και η συνομιλία εξυπηρετούν ποικίλους περίπλοκους σκοπούς.

Τόσο η λεκτική όσο και η μη λεκτική επικοινωνία είναι διαθέσιμη. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη μη λεκτική επικοινωνία γιατί είναι πιθανό να είναι η πιο ζωτική μορφή επικοινωνίας μας.

 
 
 
 
 
 
ΛΟΓΟΣ
 

Είναι η ικανότητα του ανθρώπου να επικοινωνεί μέσω της γλώσσας που χρησιμεύει ως κώδικας μέσω του οποίου μπορεί κανείς να μεταφέρει τις ιδέες του.

Η ομιλία απαιτεί τη συντονισμένη χρήση της φωνητικότητας, της άρθρωσης και της αναπνοής.

 
 
 
 
ΟΜΙΛΙΑ
 

Έτσι εκφράζεται ο λόγος προφορικά. Είναι γλωσσικά σύμβολα που, όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες, απεικονίζουν με ακρίβεια τον εσωτερικό μας λόγο. Ο λόγος και η έκφραση των ιδεών μας και η νοητική μας ικανότητα είναι έντονα αλληλένδετα.

Τα παιδιά με προβλήματα ομιλίας μπορεί να δυσκολεύονται όχι μόνο να επικοινωνήσουν μόνα τους αλλά και να κατανοήσουν λέξεις, ερωτήσεις, οδηγίες κ.λπ., καθιστώντας τους δύσκολο να κατανοήσουν την ομιλία των άλλων ανθρώπων.

Οι φράσεις του παιδιού μπορεί να είναι ελλιπείς ή να χρησιμοποιούν λάθος χρόνους για να εκφράσουν ένα σενάριο, σηματοδοτώντας ένα μικρό πρόβλημα. Μπορεί να είναι σοβαρή και να συνεπάγεται ανωμαλίες στην έκφραση.

 
 
 
 
ΑΡΘΡΩΣΗ 
 

Περιγράφει τη διαδικασία με την οποία οι θόρυβοι των φωνητικών χορδών μετατρέπονται σε ηχητικά κύματα, συλλαβές και λέξεις με τη βοήθεια των άλλων οργάνων ομιλίας (στόμα, κάτω γνάθο και χείλη).

Η υγιής ανάπτυξη του λόγου απαιτεί ένα σύστημα ανάπτυξης λειτουργιών που αποτελείται από περίπλοκες αλληλένδετες διαδικασίες. Πολλά παιδιά πάσχουν από αναπτυξιακές διαταραχές του λόγου, οι οποίες βλάπτουν την ικανότητα του παιδιού να επικοινωνεί προφορικά και γραπτά, καθώς και γενικά.

Το παιδί με αναπτυξιακές διαταραχές ομιλίας πιθανότατα θα έχει πρόβλημα να κάνει ήχους ομιλίας, να επικοινωνήσει με την ομιλία ή να κατανοήσει τον προφορικό λόγο. Το πιο διαδεδομένο αναπτυξιακό πρόβλημα στα παιδιά μεταξύ 3 και 6 ετών είναι η καθυστέρηση του λόγου και της ομιλίας.

 
 
 
 

Σύνδρομο Down..Έχω ένα χρωμόσωμα παραπάνω.. έχω την δική μου προσωπικότητα, μπορώ και θα τα καταφέρω!

-Τα παιδιά με σύνδρομο down δεν έχουν την ίδια αναπτυξιακή πορεία με τους υπόλοιπους. Σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τα παιδιά με σύνδρομο down χρειάζονται περισσότερο χρόνο να πετύχουν τα αναπτυξιακά ορόσημα.

-Επειδή ένα παιδί έχει σύνδρομο down δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμπεριφερθεί σωστά ή να ακολουθήσει οδηγίες, είναι έξυπνα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναγνωρίσουν τις προσδοκίες μας!

Σειροθέτηση είναι η ικανότητα να βάζουμε σε σειρά τις σκέψεις μας, τα σχέδια μας και γεγονότα που διαδραματίζονται στην καθημερινότητα μας. Η ανάπτυξη της ικανότητας της σειροθέτησης μας βοηθάει να εκτελέσουμε καθημερινές απλές και πιο σύνθετες εντολές και δραστηριότητες, να διηγηθούμε μία ιστορία και να δώσουμε πληροφορίες.

Τοποθετώντοας τις εικόνες σε μια λογική χρονολογική σειρά παράλληλα ενισχύσουμε:

-Την μνήμη

-Την Προσοχή

-Την κριτική σκέψη

-Το λεξιλόγιο

-Τον περιγραφικό λόγο

-Την αυτοδιόρθωση

Αυτοματοποιώντας το φώνημα Ξ στον ελεύθερο λόγο και παράλληλα ενισχύσουμε την λεπτή κινητικότητα αφήνοντας την φαντασία του να ταξιδέψει μέσα από τις κατασκευές του!

Συντονίζει τις κινήσεις χεριού - ματιού - αφής και εκφράζεται καλλιτεχνικά καθώς ανακαλύπτει τις δεξιότητες του!

Ο λόγος εξελίσσεται εύκολα και η αυτοματοποίηση φωνημάτων γίνεται παιχνιδάκι.

Δώσε δύναμη στο λόγο και άσε το παιδί να εκφραστεί ελεύθερα!

 
 
 
 
 
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Επισκεφθείτε το λογοθεραπευτήριο μας εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε αφορά
την ανάπτυξη του λόγου και της γλώσσας του παιδιού σας.
Τηλ:6944523998 | gmanitsass@gmail.com